wszysy się rozpływają nad wyborem ale wg mnie to nie jest dobra droga. LC 120 jest fajne, ale LC 90 to dinozaur, więc zastanów się czy warto sprzedawać fajnie zrobioną O2 :twisted:
[O1] Uszczelka listwy na klapie bagażnika - sposób na rdzę,
Zwiń
X
-
[O1] Uszczelka listwy na klapie bagażnika - sposób na rdzę,
Brzegi listwy nad tablicą rejestracyjną są jednym z ulubionych miejsc rdzy, ponieważ ścieka tamtędy woda i zbiera się brud. Jednym ze sposobów na wydłużenie życia klapy jest montaż uszczelki, która pojawiła się w młodych rocznikach O1FL.
1. Wymontowujemy listwę. W kombi trzeba zdjąć plastik z wewnętrznej strony klapy i odkręcić 4 śrubki torx.
2. Czyścimy powierzchnię pod listwą + ewentualne zaprawki.
3. Zeskrobujemy z listwy wyrób uszczelkopodobny.
4. Wyłamujemy z listwy plastikowe rynienki na ww uszczelkę
5. Modyfikujemy nową uszczelkę wycinając z niej to i owo.
6. W tym punkcie zaprzyjaźniłem listwę z czystością .
7. Zakładamy uszczelkę na listwę. W niektórych miejscach, zwłaszcza na końcach, użyłem punktowo kleju kropelki.
8. Montujemy listwę na klapę.
[ Dodano: Wto 11 Sty, 11 19:51 ]
Efekt po montażuZałączone pliki- dscn8675_942.jpg (39,9 KB, 3773 odsłon)
- dscn8674_353.jpg (19,2 KB, 3768 odsłon)
- dscn8672_570.jpg (35,8 KB, 3772 odsłon)
- dscn8670_643.jpg (27,5 KB, 3771 odsłon)
- dscn8669_337.jpg (35,8 KB, 3772 odsłon)
- dscn8677_103.jpg (45,6 KB, 3760 odsłon)
- dscn8676_168.jpg (60,3 KB, 3760 odsłon)
- dscn8671_165.jpg (100,3 KB, 3743 odsłon)
-
Gość
skad taka uszczelke masz?tam jest wogole jakas pod tym czy dokupuje sie taka, ogolnie moze nie za pieknie bo jest widoczna, ale napewno skutecznie.a jeszcze, czy ta uszczelka zapobiega wlewaniu sie wody pod listwe?! w sumie na zdjeciach slabo to wszystko widac, robota ok
dobra rzecz bo chyba kazdy wie jak rdza lubi te miejsca.
Komentarz
-
Bardzo dobra robota. Właśnie czekam wiosny by również się zabrać za zdjęcie tej plastikowej listwy (popękana) i teraz będę wiedział, jak ją zdjąć
Uszczelkę przy okazji także założę
A tak nawiasem mówiąc skoro jesteśmy w "tym obszarze" samochodu. Mam problem ze stacyjką (kluczyk wchodzi tylko do połowy, jest pogięta itp). Rozumiem, że naprawa to kupno nowej, ale kluczyk jeszcze musiałby pasować
Czy to jest tak, że przy kupnie nowej byłby i nowy kluczyk?
Komentarz
-
-
Dziś założyłem tą uszczelkę u siebie no i chciałem się pochwalić :-) i mam takie swoje przemyślenie na ten temat a mianowicie czy nie watro od czasu do czasu dać na palec trochę wazeliny technicznej i przeciągnąć po całej długości uszczelki. raz że to zabezpieczy uszczelkę przed warunkami atmosferycznymi a dwa że ochrona przed dostaniem się wody pod listwę będzie jeszcze lepsza :-) co myślicie o tym?Załączone pliki
Komentarz
-
-
ahmed799, ja też miałem od O I FL. A listwa była stara. I guma do wycinania. To się zmieniło w pewnym momencie, długo po liftingu.
[ Dodano: Sob 20 Sie, 16 22:35 ]
No cóż, promile swoje robią :lol: Właśnie imprezuję u rodzinki na wsi. To właśnie w tym temacie masz wycinkę na początku ops: :P wyłamujesz kawałki plastiku listwy.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ahmed799czupakabra, gdzie kupiles ta uszczelke?
Komentarz
-
-
Dzięki za tutorial. Zrobiłem wg. wskazówek. Leży idealnie. Uszczelka wyeliminuje wodę i drgania. Ja dodatkowo po lakierowaniu nadwozia zamontowałem dodatkowo tylną ramkę tablicy na kilka paskach cieńkiej gumy. Przez drgania nie będzie ubytków w lakierze.Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Moja wersja. Wg. instrukcji wyciąłem wszystkie rynienki z listwy, oraz plastikowy (sztywny) środek uszczelki. Dodatkowo na rokach i na prostych odcinkach kilka kropelek Kropelki żeby nie spadła podczas zakładania i gra. Klej po to bo jak idealnie leżała góra to dół spadał i odwrotnie podczas zakładania. Dodatkowo ramka tablicy rejestracyjnej zamontowana na gumowych paskach żeby nie obijała podczas drgań lakieru.
20170423_181401.jpg
20170423_181536.jpg
20170423_181541.jpg
Jak byłby ktoś zainteresowany to mogę zrobić fotkę od spodu gdzie są lampki podświetlenia tablicy bo zapomniałem :-pEverything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Kurde dopiero znalazłem ten temat Moja uszczelka leży już od roku i czeka aż znajdę czas aby zamontować, fajny opis, przy montażu na pewno się przyda
Też mam srebrny lakier i jak patrzę na ostatnie zdjęcie to trochę słabo wygląda ta czarna obwódka. Jeszcze rdzy nie ma ale wolę dmuchać na zimne
Komentarz
-
-
Tablica podklejono przy przerejestrowywaniu, został mi niesmak po Focusie więc już za wczasu wiem co gdzie i jak zabezpieczać aby ruda szmata nie miała podejścia.
A jak już mowa o rudej to polecam też wyjąć z przednich błotników pianki, które są włożone w nadkola na górze błotników. Te pianki niszczą błotniki w każdym VAGu z tamtych lat (nasiąkają wodą a ruda to już tylko kwestia czasu), oaz profilaktycznie zdjąć przednie nadkola i usunąć błoto z przednich błotników tuż przy progach, a moim zdaniem warto tamte miejsca umyć dokładnie, osuszyć sprężarką i nałożyć cienką warstwę towotu
Piasek i woda tak czy siak tam się zbiera a taka warstwa smaru odizolowuje wilgoć od blachy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KrzysiekVRS Zobacz wpisMoja uszczelka leży już od roku i czeka aż znajdę czas aby zamontować,
Zamieszczone przez KrzysiekVRS Zobacz wpisjak patrzę na ostatnie zdjęcie to trochę słabo wygląda ta czarna obwódka
Zamieszczone przez KrzysiekVRS Zobacz wpisoaz profilaktycznie zdjąć przednie nadkola i usunąć błoto z przednich błotników tuż przy progach, a moim zdaniem warto tamte miejsca umyć dokładnie, osuszyć sprężarką i nałożyć cienką warstwę towotu
Szkoda że producent nie znalazł tutaj żadnego alternatywnego rozwiązania zapobiegającego odkładania się w tym miejscu piachu,błota,liści itp. a w efekcie powstawania ognisk rdzy.
Komentarz
-
Komentarz